KNOWTES.

k·no·w·tes (de; v; enkelvoud: knowte)
Samenvoeging van het woord notes en know: kenniscadeautje


NIEUWS | ‘Smart Rural Project’ zoekt innovatieve plattelandsinitiatieven

UPDATE: 18 mei 2020

Op 11 mei 2020 is de deadline verstreken om je aan te melden als potentiële deelnemer in het Smart Rural 21 project, welke ondersteund wordt door de Europese Commissie. Er is grote interesse getoond. In totaal zijn er 736 aanmeldingen gedaan door heel Europa, waaronder 4 vanuit Nederland. Wij willen iedereen bedanken voor het delen van de berichten en voor de aanmeldingen vanuit Nederland. In de komende maand worden de aanmeldingen beoordeeld door het projectteam en naar verwachting worden de 12 initiatieven die deel gaan nemen aan het project voor eind juni gekozen. We houden jullie op de hoogte over de voortgang en alle aanmeldingen krijgen rechtstreeks bericht.


ORIGINEEL BERICHT:

Namens het ‘Smart Rural Project’ dat gecoördineerd wordt door de E40 Groep, zoeken wijinnovatieve plattelandsinitiatieven en dorpen die willen meedoen aan een project geïnitieerd doorde Europese Commissie (DG AGRI). Een unieke kans om uw initiatief de opstap tot ‘Smart Village’ tegeven. Elke casus is denkbaar, als deze maar ‘slim’, bijvoorbeeld technologisch, digitaal of sociaalinnovatief, opgelost kan worden. Aanmelden als potentiële kandidaat kan tot 5 mei 2020, maar hiervoor geldt: Hoe eerder hoe beter!

De ideale kandidaat:
 • Heeft een innovatief idee. Maar kan het nog support, ideeën en inspiratie gebruiken omzich te ontplooien tot ‘Smart Village’.
 • Heeft enthousiaste kartrekkers die zich ervoor inzetten om ‘Smart Village’ strategieën teontwikkelen en implementeren.
 • Heeft voldoende (potentiële) mankracht om het initiatief kracht bij te zetten.
 • Ziet de meerwaarde van specialistische begeleiding in de ontwikkelingsplannen.
 • Idealiter heeft u de technische capaciteit waaronder voldoende connectiviteitsmogelijkheden (breedband/glasvezel) of relevante infrastructuur. Dit is echtergeen vereiste.
 • Een pluspunt is het wanneer er al enige basisideeën, ‘flagship’-projecten of plannen zijnwaarop het ‘Smart Village’ project op verder kan bouwen. Ook hiervoor geldt, dit is geenvereiste.
 • Belangrijkste is dat de gemeenschap open staat voor kennisuitwisseling en samenwerking met andere dorpen en betrokken stakeholders.
Wat is het ‘Smart Rural Project’?

Het ‘Smart Rural Project’ is een twee-en-een-half-jaar durend traject dat ondersteund wordt doordoor de Europese Commissie (DG AGRI) en gecoördineerd door de E40 Groep. Het doel is omverschillende dorpen verspreid over Europa te inspireren en te motiveren om innovatieve ‘SmartVillage’ benaderingen en strategieën te implementeren. Om hieruit de ervaringen en conclusies telaten bijdragen aan de toekomstige GLB-interventies over Smart Villages.

In totaal zullen 17 dorpen verspreid over Europa de begeleiding en technische support van het project ontvangen. Op dit moment zijn er al 5 dorpen geselecteerd: één in Ierland, één in Finland, één in Frankrijk, één in Tsjechië en één in Griekeland.

Hoe kan ik mij aanmelden?

Past uw initiatief binnen het genoemde profiel? Meldt u aan via onderstaande link. Heeft u hierbijvragen? Neem contact op met Marieke Kok (via marieke@knowwhy.nl ). KnowWhy is in dit project aanspreekpunt voor Nederlandse initiatieven.

Het is van belang om vooraf helder te hebben welke karakteristieken, uitdagingen, middelen enkansen er zijn binnen uw casus. Er wordt ook gevraagd om een motivatie. Eveneens wordt ergevraagd naar uw verwachting van de toegevoegde waarde voor u als participerende en naar de ondersteuning die uw initiatief nodig denkt te hebben.

AANMELDEN


Wordt uw initiatief geselecteerd?

Indien u geselecteerd wordt, zult u deelnemen aan het project. Binnen dit project kunt u onder andere het volgende verwachten:

 • Specialistische begeleiding in strategie en implementatie
 • De mogelijkheid tot het bezoeken en opdoen van inspiratie bij andere deelnemende dorpen
 • Deelname aan de uitwisseling en uitbreiding van capaciteitsopbouw door middel van de Smart Village Academy evenementen
 • Promotie van uw initiatief en zichtbaarheid op Europees-niveau in discussie en uitwisseling
Hoe ziet het traject er verder uit?

Interesse of vragen over het project?

Neem contact op met Marieke Kok van KnowWhy via Marieke@knowwhy.nl .