KNOWTES.

k·no·w·tes (de; v; enkelvoud: knowte)
Samenvoeging van het woord notes en know: kenniscadeautje


KNOWTE | Wegwijzer of Gids?

Laatst kwam ik wat foto’s tegen van een aantal jaren geleden, van toen ik samen met een gemêleerd gezelschap ging wadlopen. Vooraf had de gids aangegeven wat het beste tijdstip voor de tocht was en ons geadviseerd welke kleding en schoenen het meest geschikt zijn voor de tocht. Onderweg vertelde de gids ons allerlei interessante wetenwaardigheden over de Wadden, hij wees ons de dieren die er leven en liet ons verschillende andere bijzonderheden zien. Zo werden onze ogen geopend voor wat anders verborgen zou blijven. Voor ons leek het of de tocht over één grote vlakte van slik en water liep, geen pad te bekennen. Gelukkig was bij de gids geen spoor van twijfel, rustig en zelfverzekerd wees hij ons de weg. Het was duidelijk dat hij de tocht zelf in de helft van de tijd had kunnen afleggen, maar hij paste zich geduldig aan ons tempo aan en gaf advies over waar je het gemakkelijkst kon lopen of waar je het beste een dieper stukje kon doorwaden. Hij werd niet boos als iemand alwéér wilde stilstaan om een slokje water te drinken of om nóg een paar foto’s te maken, maar spoorde ons toch op een vriendelijke manier aan om het tempo vast te houden. Hij zorgde ervoor dat iedereen bij de groep bleef en dat we op tijd weer voet op het vaste land konden zetten. Ik herinner me dat ik vlak na deze ervaring een kort artikeltje in de krant las over een groepje wandelaars dat zonder een gids was gaan wadlopen. Zij hadden niet het juiste schoeisel en kleding, waardoor zij onderkoeld waren geraakt. Vervolgens werden zij overvallen door het opkomend tij en zware regenbuien. Hoewel zij vooraf de route op een kaart hadden uitgestippeld, waren zij toch verdwaald en toen zij in nood verkeerden wisten ze niet goed hoe te handelen. Ternauwernood werden ze gelukkig wel gered uit hun levensgevaarlijke situatie. Ik realiseerde mij toen des te meer hoe belangrijk de kennis en ervaring van onze gids was.

Als ik naar ons werk als LEADER-coördinator of POP3-adviseur kijk, dan herken ik mij eigenlijk wel in die gids. Als je je als initiatiefnemer bij ons meldt met een projectidee en je wilt een LEADER- of POP3 traject starten, dan bereiden we dat goed voor en begeleiden we je van idee tot uitvoering, we adviseren je vooraf en tijdens de reis over de “do’s & don’ts”. Tijdens het proces - de tocht - trekken we samen met je op, delen we onze kennis en onze netwerken met je en denken we met je mee, waardoor je kansen ontdekt die eerder verborgen voor je waren. Doordat we al meer dan 10 jaar projecten van idee tot uitvoering begeleiden, kennen we de vallenen klemmen op het pad. We weten inmiddels hoe het pad loopt en nemen je hier graag in mee. We stemmen ons tempo af op dat van jou, maar zullen je ook aansporen om de vaart erin te houden zodat je op tijd alle deadlines in het proces haalt. Door samen deze tocht te maken, zul je ook de mooie kanten ontdekken. Laatst vertelde iemand die wij begeleid hebben: “Het was best een ingewikkeld proces, maar door jullie begeleiding was het goed te doen en uiteindelijk is ons project eigenlijk veel beter geworden dan wij eerst voor ogen hadden.”

‘Wegwijzer of gids?’ is inmiddels een gevleugelde uitspraak bij ons op kantoor om onze werkwijze te spiegelen. We zijn ervan overtuigd dat wij de meeste waarde toevoegen als wij als gids met je optrekken op de reis die je met je project maakt. Als je de reis alleen met “bewegwijzering of routekaarten” moet maken, lijkt de route misschien ook wel duidelijk, maar dan is het risico groot dat je halverwege verdwaalt of vastloopt en de moed verliest. Doordat we je als gids ook mentaal steunen is het gemakkelijker vol te houden om het eindpunt te bereiken. In sommige situaties is een routekaart of wegwijzer alleen niet genoeg, dan heb je een gids nodig die met je meereist en je begeleidt, adviseert en als het nodig is weet wat te doen in noodgevallen. Door samen met een gids op te trekken wordt je reis zelfs mooier!